31.5.2016

Becejn kunnallinen koiratarha

Yksi tarhoista, jossa tuemme toimintaa on kunnallinen koiratarha Becejssä Serbiassa, noin 100 kilometriä pääkaupungista Belgradista pohjoiseen. Tämän kunnallisen tarhan perusti vuonna 2007 kolme yhteistyötahoa: paikallinen eläinsuojeluyhdistys Taura, Becejn kaupunki sekä Monica Bruknerin eläinsuojeluyhdistys, Djurdjevo.

Tarhalla asuu jopa 150-200 koiraa.

Tarhalla asuu jopa 150-250 koiraa.

Tarhalla vain muutama työntekijä

Kunnalliselle tarhalle hyljätään koko ajan koiria- ja siellä ylläpidetään 150-200 koiraa vaikka tarha on rakennettu 120:lle koiralle . Tarhalla työskentelee kunnan palkkaamina työntekijöinä Kristina Stepanov ja vaihtelevasti 0-2 muuta työntekijää. Työntekijät ovat ylityöllistettyjä ja alipalkattuja ( tarhatyöntekijän palkka on noin 150-200 euroa kuukaudessa), mutta tekevät hienoa työtä koirien hyvinvoinnin parantamiseksi rajallisella kapasiteetilla. Kunnallisen koiratarhan velvollisuuksiin kuuluu ottaa vastaan kaikki hylätyt koirat ja tarvittaessa käydä hakemassa niitä pois kaduilta. Koiria on paljon jo nyt ja niitä hyljätään tarhalle jatkuvasti lisää.

Koirien sosiaalistaminen yksi tärkeimmistä tehtävistä

wp_20131015_007

Työntekijöitä on vain vähän.

Vain muutaman työntekijän työpanos ei usein riitä kaikkeen. Tarhalla on muun muassa joitakin koiria, jotka eivät anna lainkaa ihmisen koskea itseensä. Koirat tulevat välillä todella huonoista oloista, ovat hylättyjä, joskus kaltoinkohdeltuja villiintyneitä tapauksia. Jotkut koirat pelkäävät ihmisiä niin paljon, että niiden lähestyminenkin on mahdotonta ilman, että koira juoksee peloissaan karkuun. Tarhalla näitä koiria kutsutaan nimellä ”untouchable”. Esimerkiksi juuri näiden ”koskemattomien” koirien sosialistamiselle jää hyvin vähän aikaa tarhan arjessa. Silti etenkin sosiaalistaminen olisi äärimmäisen tärkeää, jotta koira voisi saada itselleen uuden kodin jonain päivänä tarhan ulkopuolella.

Ensimmäinen matka 2008 ja tarhan olosuhteet aktivoivat toimintaan

Becejn koiria.

Becejn tarhan koiria ensimmäisellä matkalla

Ensimmäisen kerran löysimme tiemme tarhalle Kansainvälisen vapaaehtoistyö ry:n leirin avulla vuonna 2008. Olosuhteet tarhalla olivat tuolloin surkeat: Ulkotarha oli rakennettu vain 80 koiralle ja sitä asutti yli 200 koiraa. Kunnallisen koiratarhan päätarkoitus onkin kerätä katukoirat pois ihmisten silmistä maisemaa pilaamasta – samojen ihmisten , jotka itse ovat omat koiransa näille kaduille hyljänneet. Todellisuus koiratarhalla on oma tarinansa.

Alussa taudit ja huono hygienia tappoivat koiria tarhalla joka päivä. Koiria ei steriloitu, joten ne sikisivät sekä tarhalla että sen ulkopuolella. Pentukuolleisuus oli yli 95 %. Ensimmäiset matkat Alice Ranskasta ja Jenni Suomesta tekivät kahden kuitenkin yksityishenkilöinä.

Hitaasti, paikallisten tahojen yhteistyöhaluttomuudesta huolimatta muutoksia saatiin aikaan. Alice ja Jenni laittoivat omat varansa koirien olojen parantamiseen, kuten madotuslääkkeiden hankintaan ja  ulkoloishäätöihin kaikille koirille. Monica Bruknerin avulla voitiin aloittaa myös narttujen steriloinnit. Ruoan määrää ja laatua nostettiin huomattavasti. Jokaiselle koiralle luotiin oma henkilökortti, jonka ansiosta jokainen koira sai passin, mikrosirun ja rabiesrokotuksen. Jokainen koira ansaitsee nimen ja yksilöllisyytensä.

Yhdistys pyörii nyt aktiivien ja vapaaehtoisten voimin

Monica Bruknerin sveitsiläinen eläinsuojelujärjestö Djurdjevo, Jenni Liukkonen Suomesta, Lydia Bessard Ranskasta, sekä ryhmä suomalaisia ja ranskalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä ovat alussa yksityishenkilöinä rahoittaneet lähes kaiken toiminnan tarhalla. Tammikuussa 2012 Nobody´s Dog sai Suomessa patentti- ja rekisterihallituksesta voittoa tuottamattoman yhdistyksen rekisteröinnin , ja  olemme käyneet tarhoilla omarahoitteisesti auttamassa Suomesta ja Ranskasta noin kahden-kolmen kuukauden välein. Matkat ovat kestäneet neljästä 10 päivään.

Vuodenajasta ja tilanteesta riippuen autamme muun muassa ulkoloishäätöjen antamisessa, madotuksissa, aitausten ja talojen rakentamisessa, koirien ruokinnassa ja lääkitsemisessä. Autamme eläinlääkäriä steriloinneissa ja kastroinneissa sekä muissa operaatioissa. Koiria lenkkeilytämme ja pyrimme sosiaalistamaan niitä parhaamme mukaan ja lisäksi siivoamme, puhdistamme aitauksia ja desinfioimme niitä. Suurin palkinto koirille ja tarhalla vieraileville on kaikkien näiden ihanien koirien kanssa yhdessä vietetty aika!

Työ Serbian kodittomien koirien auttamiseksi jatkuu

Joillain tarhoilla Serbiassa tarjotaan lemmikkieläinten sterilointia ilmaiseksi, mutta käytännössä useimmat koiranomistajat kieltäytyvät steriloimasta koiriaan. Koiria hylätään yhä paljon, keskimäärin 2-3 vuoden ikäisenä, kun taloon otetaan uusi suloinen pentu vanhan tilalle. Hylätyt koirat ja niiden pennut päätyvät Serbian koiratarhoille. Yleisövalistus, paikallinen kampanjointi eläinten olojen parantamiseksi, onkin ensiarvoisen tärkeää.

Toivomme, että uuden pennun ostamisen sijaan sekä Serbiassa , että Suomessa koiran hankintaa harkitsevat ihmiset mieluummin adoptoisivat koiran . Koiran, joka todella tarvitsee kotia. Taloudellisen tuen jatkuminen yhditykselle on tärkeää, sillä lahjoitusten avulla voimme steriloida, rokottaa ja madottaa koiria sekä varmistaa, että koirat saavat tarhalla ravintoa ja mahdollisuuden päästä kotiin, jossa niitä rakastetaan ja niistä huolehditaan täysipainoisesti.

Työmme Serbian kodittomien koirien auttamiseksi jatkuu!

Työmme Serbian kodittomien koirien auttamiseksi jatkuu!

Yhdistyksemme toimii edelleen pienellä kapasiteetilla. Saamme muunmuassa Becej:n kunnalta säännöllisesti muistutuksia siitä että koiratarha on luotu koirien keräyspisteeksi, eikä tarhaksi, jossa koirilla olisi mukava loppuelämä. Kunta on myös moneen otteeseen uhannut lopettaa koirat siitäkin huolimatta, että Serbiassa terveen koiran tappaminen on laitonta, asui koira sitten yksityishenkilön kotona, kadulla tai koiratarhalla.

Työ Serbian kodittomien koirien elinolosuhteiden ja oikeuksien parantamiseksi on ajankohtaista ja tärkeää.

_____________________________________________________

Monican eläinsuojelukeskuksesta löytyy lisää heidän sivuilta, Monica on tehnyt massiivista ja laajamittaista eläinsuojelutyötä Serbiassa yli 30 vuotta oman, Sveitsiläisen yhdistyksensä edustajana:

http://www.dzzdjurdjevo.com/index.php?option=com_content&view=section&id=3&Itemid=40

_________________________________________________________________________________________

Olemme aloittamassa yhteistyötä Unkarissa Noe- eläinsuojelukeskuksen kanssa , keskus on toiminut uraa uurtavana Unkarin eläinsuojelun saralla 20 vuotta. Keskukseen on pelastettu eläimiä koirista ja kissoista alkaen villisikoihin ja hanhiin. Vaikka yhdistyksemme keskittyy vain koirien adoptointiin tältä tarhalta, voit käydä katsomassa tämän aktiivisen keskuksen monimuotoista ja upeaa työtä heidän omilta sivuiltaan ja facebookista:

http://www.noeallatotthon.hu

https://www.facebook.com/noeallatotthon/?fref=ts

Lisää tietoja kuvina ja kertomuksina Matkakertomuksissa ja Facebook-sivuillamme!